VISAR 1-72 (216)1 2 3 Sista 100 per sida

Utemöbler - Teak

HIE-Brighton-4

Teak

Ett mer uderhållsbart material än teaken får man leta efter. Teak är nog det träslag som klarar de tuffaste förhållandena och det är därför man när man haft tillgång använt teak i allt från hus till båtar. Den naturliga oljan som finns i teaken gör att väta, väder och vind inte skadar trät och får det att ruttna som på många andra träslag. Teaken är ofta så fet att man på en helt nu teakmöbel ofta kan känna den oljiga ytan.

Du kan vanvårda din utmöbeli teak ganska rejält och låta den jangsera i både färg och känsla och sedan med hjälp av såpa, vatten, skurborste och lite sndpapper återksapa en vacker yta som håller länge. Vi har provat och vet att det fungerar. 

Naturligvis mår teaken bra av att få lite underhåll då och då. Våra rekomendationer är att om man har sin utemöbel under bar himmel och teaken utsätts för väder och vind:

  • Tvätta möbeln 1-2 ggr/år med såpa, vatten och en skurborste

Om utemöbeln står i ett uterum helt skyddad från väder och vind:

  • Olja in möbeln 1 ggr/år med teakolja eller kinesisk träolja

Om du skulle få en spricka i din teak rekomenderar vi att man med hjälp av trälim (gjort för utomhusbruk) och en tving eller kil tvingar ihop trät om du upplever sprickan som ett problem. 

Om ni vill olja in eran teak under bar himmel vill vi göra våra kunder uppmärksamma på att oljan inte är ett skydd mot påväxter utan istället gör att skiten biter sig fast. Detta gör att man då kan behöva slipa ner trät 1 ggr/år