Bänkar - Teak

Välj en bänk i teak

Teak är ett av de träslag i världen som lämpar sig bäst för utomhusbruk. Detta tack vare att det är ett mycket hårt och fett träslag. Om du tar i en ny teakmöbel kan du känna hur du blir oljig om fingrarna och detta är helt naturligt. Teaken klarar väder, vind och framför allt väta utan att ruttna på ett helt annat sätt än vad andra träslag gör.

Emellanåt upstår det sprikor även i teak men för det mesta är det inget att bry sig om. Om det blir en spricka rekomenderar vi att man särar på trät så gott det går och pillar in lite trälim (avsett för utomhusbruk) och sedan tvingar ihop trät igenom man upplever sprickan som ett problem.

Som allt annat mår även teaken bra av lite kärlek och omtanke. Har du din bänk i teak ståendes utomhus under bar himmel och den hela tiden utsätts för väder och vind blir trät väldigt vackert om du låter det gråna och bara håller bänken ren med såpa och vatten. Du kan till och med låta din teaksoffa förfalla ganska rejält och ändå få tillbaks en vacker yta igen. Detta återigen genom att göra rent den med såpa och vatten.

Skulle du välja att olja in teaken vill vi göra dig uppmärksam på att detta inte blir ett skydd mot svarta prickar och andra påväxter tvärt om har påväxterna en tendens att frodas i en inoljad produkt. Man kan då få slipa sin utemöbel i teak med jämna mellanrum. Om du dock skall ha din teakmöbel i ett uterum eller liknande rekomenderar vi att du oljar då den inoljade ytan blir helt okänslig för fläckar av olika slag.