Bord - Teak

Teakbord av högsta kvalitet

Ett teakbord håller livet ut! Kan detta verkligenstämma? Ja det gör det! Det finns en anledning till att teaken har använts i båtbyggen och husbyggen under flera hundra år. Det är att träslag som är hårt och har en naturlig oljighet som till och med kan kännas när man tar i en teakplanka. Oljan i trät gör att trät står emot väta på ett sätt som andra träslag inte gör och därmed inte ruttnar.

Det finns två sätt att ta hand om sin trädgårdsmöbel i teak.

  1. Du väljer att inte olja och
  2. Du väljer att olja.

Om man väljer alternativ Nr. 1 gör man inget annat än att montera ihop sin möbel och börjar använda den när man får hem den. Trät kommer innom en ganska snar framtid att blekna/ljusna och få en lätt vitaktig nyans. Efter de första regnen kommer trät att resa sig något på ytan och om man vill kan man då ta fram ett fint sandpapper och lätt sandpappra de delar man finner növändiga för att få en mjuk/len yta igen.

Bordet kommer på detta sätt bli något mer känsligt för fläckar så som olja och vin än en oljad yta. Dessa fläckar går dock ur trät med tiden på ett naturligt sätt annars kan man tvätta med såpa och vatten och även sandpappra om det behövs. 

Lite beroende på var möbeln står kommer det med tiden bli vissa påväxter i trät. Då tar man fram såpa, vatten och en skurborste och skurar rent. När möbeln torkat kan man gå över med sandpapper igen för att få tillbaks den lena ytan. En rengöring om året brukar räcka. Om man väljer att inte olja sin möbel kan det uppstå så kallade torrsprickor. Dessa sprickor är inget som påverkar träts hållbarhet och inget man behöver bry sig om.

Om man väljer alternativ Nr. 2 tar man fram oljan och monterar ihop sin möbel och oljar in den innan man börjar använda den. Man stryker då på ett tunnt lager olja och låter detta torka. (kan ta ett dygn) Det är viktigt att man inte använder för mycket olja utan stryker tunna lager. När oljan fått torka in gör man om proceduren en gång till.

Sedan tar man fram ett fint sanpapper och sandpapprar de ytor där man vill ha en slät/len yta. Nu har man en yta som fått en mörkare/djupare brun färg, en vaker lyster och är totalt okänslig för fläckar från olja och vin mm. Det är viktigt att känna till att oljan inte är ett skydd mot påväxter utan snarare får påväxter att sätta sig hårdare om möbeln står ute och utsätts för väder och vind. Väljer man att olja och bordet står under bar himmel kan man behöva slipa ner ytan någon gång ibland. Om din utemöbel dock står i ett uterum eller liknande behöver du bara olja bordet igen en gång per år. 

Ett oändligt sortiment

Hos oss på Parasollutemöbler hittar du ett aldrig sinande sortiment av kombinationer innehållande teak. Vi har genomgående sattsat på teak av en högkvalitet och i de bord och stolar helt i teak är det bara det bästa som gäller. För att du ska hittta just det du söker har vi bord med olika funktioner.

  • Förlängnigsbord
  • Fasta bord
  • Runda bord
  • Stora bord
  • Små bord

Du kan även välja material i ditt bord

  • Helt i teak
  • Teak och rostfritt
  • Teak och aluminium

Och för att göra valen några fler kan du kombinera ditt bord med helt valfri stol ur vårt breda stolssortiment.

Teak är ett levande material och som alla träslag rör sig även teaken naturligt. När detta sker kan det uppstå sprickor i trät. Om man får en spricka kan enkelt laga den genom att lägga i ett trälimm för utomhusbruk och tvinnga ihop trät med en tving eller liknande.